Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Ο ηλεκτρονικός ταλαντωτής

Ο ηλεκτρονικός ταλαντωτής είναι ένα κύκλωμα το οποίο δημιουργεί μια έξοδο περιοδικού σήματος χωρίς να εισάγεται σήμα στην είσοδο του. Ο αρμονικός ταλαντωτής, είναι υποπερίπτωση των ηλεκτρονικών ταλαντωτών οι οποίοι δημιουργούν στην έξοδο τους σήμα που είναι προσεγγιστικά ημιτονικό. Οι ταλαντωτές βρίσκουν εφαρμογές σε πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων στα συστήματα ακουστικών συχνοτήτων και στις τηλεπικοινωνίες.
Βασικά, οι αρμονικοί ταλαντωτές χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες που είναι οι συντονιζόμενοι  οι οποίοι αποτελούνται από ένα δικτύωμα συντονισμού LC και ένα ενεργό στοιχείο και οι μη συντονιζόμενοι ενισχυτές οι οποίοι αποτελούνται από ένα ενεργό στοιχείο και ένα δικτύωμα RC.
Στη συνήθη μορφή του, ο ταλαντωτής είναι ένας ενισχυτής με ανασύζευξη στον οποίο ένα μέρος από την τάση εξόδου του επιστρέφει στην είσοδο του μέσω ενός δικτυώματος ανασύζευξης. Αν το σήμα ανασύζευξης έχει κατάλληλο πλάτος και φάση, το κύκλωμα δημιουργεί από μόνο του (χωρίς σήμα στην είσοδο του) ημιτονική κυματομορφή. Η ισχύς που απαιτείται γι’ αυτή την παραγωγή σήματος προσλαμβάνεται από την τάση τροφοδοσίας του κυκλώματος.

Κριτήρια ταλάντωσης

Το σχήμα Β δείχνει το δομικό διάγραμμα που έχει ένας τυπικός αρμονικός ταλαντωτής, θεωρούμενος σαν μετεξέλιξη και ειδική περίπτωση ενός ενισχυτή με ανασύζευξη του οποίου το δομικό διάγραμμα εικονίζεται στο σχήμα Α.
 
Όπως παρατηρούμε, το σύστημα αποτελείται από έναν ενισχυτή τάσης ενίσχυσης ΑV, ένα δικτύωμα ανασύζευξης με λόγο ανασύζευξης β και ένα σημείο άθροισης. Η τάση ανασύζευξης vf προστίθεται με την τάση εισόδου vi και το αποτέλεσμα οδηγείται στην είσοδο του ενισχυτή. Η ac τάση εξόδου από το σημείο άθροισης συμβολίζεται με ve  και είναι το άθροισμα του σήματος εισόδου συν την τάση ανασύζευξης. Δηλαδή:
v= v+ vf
Επίσης έχουμε
v= Avve
v= βvo
Από τις εξισώσεις αυτές αποδεικνύεται η εξής σχέση:
A= vo/v= Av/(1-βAv)
Όπου Af είναι η ολική ενίσχυση με ανασύζευξη ή η ενίσχυση με κλειστό βρόγχο, Av είναι η ενίσχυση χωρίς ανασύζευξη και βAv η ενίσχυση του ανοικτού βρόγχου.
Από την τελευταία εξίσωση συνεπάγεται ότι, αν βAv=1 τότε |Af|=|vo/vi|=∞. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα θα παράγει έξοδο vo≠0 χωρίς είσοδο (vi=0), δηλαδή θα λειτουργεί ως ταλαντωτής με δομικό διάγραμμα αυτό του σχήματος Β.
Συνεπώς η μιγαδική εξίσωση  βΑv=1  καλείται συνθήκη Barkhausen, είναι η συνθήκη για να έχουμε εκκίνηση ταλαντώσεων από το σύστημα.
Η εξίσωση αυτή, μετά από κατάλληλη μαθηματική επεξεργασία αποδεικνύεται ισοδύναμη με τις σχέσεις:
|βΑv|=1    και   φ=0ο(ή 360ο)
όπου, φ η διαφορά φάσης που εισάγει το συνολικό κύκλωμα ανοικτού βρόγχου (ενισχυτής+κύκλωμα ανασύζευξης).
Οι παραπάνω εξισώσεις δίνουν τις εξής δυο συνθήκες που απαιτούνται για να έχουμε ταλάντωση:
  • Το μέτρο της ενίσχυσης ανοικτού βρόγχου βΑv πρέπει να είναι 1.
  • Η ολική μεταβολή φάσης μέσω του ανοικτού βρόγχου πρέπει να είναι 0ο ή 360ο
Αυτές οι δυο συνθήκες ονομάζονται κριτήρια ταλάντωσης Barkhausen.
Έτσι, αν ο ενισχυτής του σχήματος Α δημιουργεί μεταβολή φάσης 180ο τότε, για να έχουμε ταλάντωση το κύκλωμα ανασύζευξης πρέπει να δημιουργεί άλλες 180ο διαφορά φάσης, ώστε η ολική μεταβολή φάσης του συστήματος ανοικτού βρόγχου να είναι 360ο (ή 0ο).
Στη γενική περίπτωση, οι κυματομορφές που δημιουργούνται από ένα ταλαντωτή εξαρτώνται από τα στοιχεία του κυκλώματος και επομένως μπορεί να είναι ημιτονικές, τετραγωνικές ή τριγωνικές. Εξάλλου, η συχνότητα ταλάντωσης καθορίζεται βασικά από τα στοιχεία του δικτυώματος ανασύζευξης.

Εκκίνηση και Συντήρηση των Ταλαντώσεων

Τα κριτήρια Barkhausen, είτε εκφράζονται με τη γενική μιγαδική εξίσωση, είτε με τις επιμέρους εξισώσεις  για το μέτρο και τη φάση, αποτελούν μαθηματικές εξισώσεις – συνθήκες κρίσιμων τιμών οι οποίες εξασφαλίζουν απλώς και μόνο την εκκίνηση (την έναρξη των ταλαντώσεων). Στην πράξη, οι συνθήκες αυτές τείνουν να ανατραπούν, είτε γιατί οι τιμές των στοιχείων του κυκλώματος (R, L, C κ.ά.) αλλάζουν, λόγω της διεύλευσης του ρεύματος λειτουργίας ή της συνεπαγόμενης θέρμανσης του κυκλώματος, είτε οι παράμετροι του ενεργού στοιχείου (τρανζίστορ κ.ά.) μεταβάλλονται για τους ίδιους λόγους. Έτσι, το β και ιδίως το AV του ενισχυτή παύουν πλέον να ικανοποιούν την συνθήκη Barkhausen και η ταλάντωση τείνει να αποσβεσθεί, να καταπαύσει.
Για να παρακάμψουμε αυτό το πρόβλημα και να εξασφαλίσουμε συντηρούμενες ταλαντώσεις αναγκαζόμαστε να δώσουμε στον ενισχυτή του κυκλώματος τιμή ενίσχυσης Α, ελαφρά μεγαλύτερη από όση επιβάλει η εξίσωση:  βΑv=1  Έτσι, για να έχουμε συντηρούμενες ταλαντώσεις πρέπει να αντιμετωπίσουμε την συνθήκη Barkhausen όχι σαν ισότητα αλλά σαν ανισότητα της μορφής:
|βΑv|≥1    και   φ=0ο
Αποδεικνύεται ότι, όταν ικανοποιούνται τα παραπάνω, ο ενισχυτής εξασφαλίζει τη συντήρηση των ταλαντώσεων όχι μόνο με την παροχή της ενίσχυσης του και της αντίστοιχης ισχύος τροφοδοσίας του, αλλά και με τη μεσολάβηση ενός φαινομένου που λέγεται περιορισμός του πλάτους. Το φαινόμενο αυτό, που οφείλεται στο ότι η απολαβή τάσης Αv του ενισχυτή ελαττώνεται όσο αυξάνει το πλάτος ταλάντωσης, οδηγεί σε διατήρηση του πλάτους σε σταθερή τιμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου