Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Συντονιζόμενοι ταλαντωτές

Οι συντονιζόμενοι ταλαντωτές ονομάζονται και ταλαντωτές LC, γιατί έχουν ως δικτύωμα ανασύζευξης κάποιο κύκλωμα συντονισμού L-C. Οι ταλαντωτές αυτοί χρησιμοποιούνται ιδίως σε εφαρμογές ραδιοσυχνοτήτων, με συχνότητες που κυμαίνονται από αρκετές εκατοντάδες kHz μέχρι αρκετές εκατοντάδες MHz. Οι πιο συνηθισμένοι ταλαντωτές της μορφής αυτής είναι οι ταλαντωτές Colpitts και  Hartley τους οποίους και θα δούμε αναλυτικότερα παρακάτω.
 
Η βασική δομή των ταλαντωτών LC απεικονίζεται από το δομικό διάγραμμα του παραπάτω σχήματος. Όπως παρατηρούμε αποτελούνται από έναν ενισχυτή τάσης Αv και από ένα δικτύωμα ανασύζευξης που στη γενική περίπτωση περιλαμβάνει τρία κυκλωματικά στοιχεία 1,2,3 (με L, C) με μεσαία λήψη μεταξύ των 1 και 2. Τα στοιχεία αυτά συγκροτούν ένα γενικό κύκλωμα συντονισμού. Με τη βοήθεια των κριτηρίων Barkhausen αποδεικνύεται, ότι για να έχουμε συντηρούμενες ταλαντώσεις με τους ταλαντωτές αυτούς, πρέπει να ισχύουν οι σχέσεις:
X1+X2+X3=0  και   Αv≥1+X1/X2
Όπου Χ1 , Χ2 και Χ3 είναι φαινόμενες αντιστάσεις, με Χk=jωLk για καθαρές αυτεπαγωγές (πηνία) και Xk=1/jωCk για καθαρές χωρητικότητες (πυκνωτές).

Ταλαντωτής Colpitts

Χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός ταλαντωτή Colpitts είναι ότι το συντονιζόμενο κύκλωμα του αποτελείται από δυο πυκνωτές C1, C2 σε σειρά και το σύστημα τους παράλληλο προς το πηνίο L. Οι δυο πυκνωτές δημιουργούν έναν ac διαιρέτη τάσης και η τάση ανασύζευξης vf είναι αυτή που αναπτύσσεται στα άκρα του C2 (στη μεσαία λήψη μεταξύ των C1, C2) και οδηγείται στον ενισχυτή απολαβής Αv.
Κατά τα ανωτέρω, αναφερόμενοι στο προηγούμενο σχήμα, για ένα ταλαντωτή Colpitts θα έχουμε X1=jωC1 και X2=jωC2 και X3=jωL.  Από τις σχέσεις αυτές και την εξίσωση: X1+X2+X3=0  προκύπτει η σχέση:

Όπου C η ισοδύναμη χωρητικότητα σύνδεσης των C1 και C2 σε σειρά, δηλ.
1/C =  1/C1 + 1/C2
Παρόμοια, από την Αv≥1+X1/X2 βρίσκουμε. Ότι για να έχουμε συντηρούμενες ταλαντώσεις πρέπει να ισχύει:
|Av|≥1+C2/C1 
Το κύκλωμα του σχήματος εικονίζει τον ταλαντωτή Colpitts με τελεστικό ενισχυτή. Ο ΤΕ δίνει την απαραίτητη ενίσχυση για να έχουμε συντήρηση των ταλαντώσεων. Η συχνότητα ταλάντωσης εξακολουθεί να δίνεται από την προηγούμενη σχέση για την fo. Επίσης για να έχουμε συντήρηση ταλαντώσεων θα πρέπει και πάλι να ισχύει η εξίσωση ανισότητας |Av|≥1+C2/C1
Τέλος όπως φαίνεται από το σχήμα, ο συντελεστής ανασύζευξης β (=X2/(X1+X2)) δίνεται από τη σχέση:
β=C1/(C2+C1)
Για την R1 δεχόμαστε μια τιμή R1≥XC1 ώστε το δικτύωμα να μην φορτώνει τον ενισχυτή. Στην πράξη παίρνουμε R1=10XC1 όπου ΧC1=1/2πfoC1
Το παρακάτω σχήμα εικονίζει τον ταλαντωτή Colpitts με τρανζίστορ σε συνδεσμολογία CB. Η θετική ανασύζευξη από την ακραία ως τη μεσαία λήψη μεταξύ των C1 , C2 οδηγείται στην είσοδο του τρανζίστορ. Ο πυκνωτής φραγμού Cα έχει σχετικά μεγάλη τιμή ώστε να παρουσιάζει μικρή τιμή στο ac σήμα και άπειρη στο dc ρεύμα. Στον εκπομπό παρεμβάλλεται η αντίσταση Re η οποία μαζί με τις R1 και R2 δημιουργούν την πόλωση του τρανζίστορ. Ταυτόχρονα, όμως, ασκεί και αρνητική ανασύζευξη στη λειτουργία του, για να βελτιώσει την ημιτονική  κυματομορφή που παράγεται από τον ταλαντωτή. Τέλος, η RC είναι η κλασική αντίσταση συλλέκτη του τρανζίστορ.

Αν λάβουμε υπόψη μας την έκφραση της απολαβής Αv του ενισχυτή σε συνάρτηση των υβριδικών παραμέτρων του τρανζίστορ, έχουμε την παρακάτω ανισώτητα:
ΑV=hfeRC/Ri ≥ 1+C1/C2     όπου   Ri=hie+(1+hfe)Re
Παράδειγμα Ο πιο πάνω ταλαντωτής Colpitts με διπολικό τρανζίστορ, υλοποιείται με τις εξής τιμές εξαρτημάτων: L=100μΗ, C2=100pF, RC=680Ω, R1=18kΩ, R2=5,6kΩ, Re=47Ω. Εξάλλου, το τρανζίστορ έχει hie=1kΩ και hie=199. Να βρεθεί η συχνότητα ταλαντώσεων του και να εξεταστεί αν συντηρούνται οι ταλαντώσεις αυτές.
Λύση Η ισοδύναμη χωρητικότητα του κυκλώματος συντονισμού υπολογίζεται ως εξής:
1/C  = 1/C1 + 1/C2 = 1/10-9 + 1/(0.1x10-9)=109+1010 = 1.1x1010 συνεπάγεται C=1/(1.1x1010)=91pF
Συνεπώς, η συχνότητα  ταλάντωσης (συντονισμού) υπολογίζεται ως εξής:
 
Επίσης, έχουμε:
Ri=hie+(1+hfe)Re = 1kΩ + 200x0.047kΩ = 10,4kΩ
Επομένως:
ΑV=hfeRC/Ri= 199x0,68/10,4 = 13
Οπότε:
v|=13 ≥ 1+ C1/C2 = 1+10 = 11
Επομένως ικανοποιείται η ανισότητα:  ΑV=hfeRC/Ri ≥ 1+C1/C2  άρα έχουμε συντήρηση ταλαντώσεων.

Ταλαντωτής Hartley

Ο ταλαντωτής Hartlay του σχήματος μοιάζει με τον ταλαντωτή Colpitts, με τη διαφορά ότι η θέση και ο ρόλος πυκνωτών έχει αντιστραφεί. Δηλαδή, για να δημιουργηθεί η ανασύζευξη χρησιμοποιούνται δυο πηνία L1 και L2 (στη θέση των πυκνωτών  C1 και C2) και ένας πυκνωτής C (στη θέση του L). Οι αντιστάσεις R1 , R2 , Re , RC δημιουργούν την κατάλληλη πόλωση του τρανζίστορ. Η συχνότητα συντονισμού της ταλάντωσης καθορίζεται από το δικτύωμα συντονισμού (L1 , L2 , C). Ο πυκνωτής C μπορεί να είναι μεταβλητός και επομένως το κύκλωμα να συντονίζει επιλεκτικά μέσα σε μια δεδομένη περιοχή συχνοτήτων. Ο πυκνωτής C2 είναι πυκνωτής φραγμού της dc τάσης και ο πυκνωτής Ce είναι πυκνωτής διαρροής.
Επαναλαμβάνοντας τους συλλογισμούς που κάναμε για τον ταλαντωτή Colpitts, αλλά θέτοντας τώρα X1=jωL1 , X2=jωL2 και X3=1/jωC στις εξισώσεις : X1+X2+X3=0  και   Αv≥1+X1/X2 βρίσκουμε ότι η συχνότητα ταλάντωσης δίδεται από τον τύπο:
όπου είναι  L = L1 + L2  
Επίσης, αποδεικνύεται, ότι για να είναι συντηρούμενες οι ταλαντώσεις, θα πρέπει να ισχύει η σχέση:
v|≥1+L1/L2
Όπου, Αv είναι η ενίσχυση του ενισχυτή και στην περίπτωση αυτή (τρανζίστορ CE), είναι:
ΑV=hfeRC/Rie
Παράδειγμα Ο πιο πάνω ταλαντωτής Hartlay  έχει τις εξής τιμές εξαρτημάτων: L1=L2=4,7mH, C=22nF , RC=2,2kΩ και το τρανζίστορ έχει hie=1kΩ και hie=50. Να βρεθεί η συχνότητα συντονισμού της ταλάντωσης του και να ελεγχθεί αν οι ταλαντώσεις είναι συντηρούμενες.
Λύση Η ισοδύναμη αυτεπαγωγή του κυκλώματος συντονισμού είναι:
L=L1+L2=4,7+4,7 = 9,4mH
Επομένως η συχνότητα των ταλαντώσεων είναι:
 
Εξάλλου έχουμε:
V|=hfeRC/Rie = 50x2,2/1=110
Άρα:
v|=110≥1+L1/L2=2
Επομένως ικανοποιείται η ανισότητα |Αv|≥1+L1/L2 άρα έχουμε συντήρηση των ταλαντώσεων.
Το παρακάνω σχήμα δείχνει τον ταλαντωτή Hartlay με τελεστικό ενισχυτή ΤΕ. Η συχνότητα συντονισμού δίνεται πάλι από την:

Επίσης, εξακολουθεί να ισχύει η συνθήκη |Αv|≥1+L1/L2 για τη συντήρηση των ταλαντώσεων, αλλά η ενίσχυση ΑV δίδεται από το γνωστό τύπο αναστρέφοντα ενισχυτή ΤΕ:
|Av|=R2/R1
Επειδή η αντίσταση εισόδου του ΤΕ είναι πολύ μεγάλη, ο λόγος ανασύζευξης θα είναι:
β=L2/(L1+L2)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου