Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Κατασκευή κεραίας HF - VHF - UHF SLIM JIM

Παρουσίαση και κατασκευή της κεραίας παντός καιρού και συχνοτήτων Slim Jim!
Ο σχεδιαστής της και κατασκευαστής της ήταν ο Fred Judd G2BCX. Για την ιστορία την πρώτη κεραία την κατασκεύασε πειραματικά με σύρμα κρεμάστρας (coat hanger)!
Δεν υπάρχει πρόβλημα στο υλικό που θα χρησιμοποιήσετε, αρκεί να είναι αγώγιμο (hi! hi!) και να υπολογίσετε και τον συντελεστή επιβραδύνσεως (velocity factor).
Η γωνία ακτινοβολίας της είναι πολύ χαμηλή και μπορεί να φτάσει ακόμα και την 1 μοίρα!
Αυτό την κάνει εξαίρετη DX κεραία ειδικά στα Βραχέα. Ό μόνος λόγος που δεν περπάτησε είναι το μεγάλο μέγεθος για αυτές τις συχνότητες.
Φανταστείτε ότι για τα 80Μέτρα το ύψος της, χοντρικά, θα είναι 60 μέτρα!!!
6 μέτρα σωλήνα σηκώνουμε και τον γεμίζουμε αντηρίδες μην πέσει. Πόσο μάλλον τα 60 μέτρα!
Βολική αρχίζει να γίνετε από τα 20Μέτρα καθόσον το μήκος της είναι για αυτήν την μπάντα γύρω στα 15 μέτρα όπου μ’ ένα ψαροκάλαμο 15 μέτρων έχουμε την απαραίτητη στήριξη.
Έχω κατασκευάσει πάρα πολλές Slim Jin για τα 4Μέτρα και για τα 2Μέτρα. Ίσως κάποιοι να θυμούνται τις Slim Jin 2Μέτρων που πωλούσα μερικά Ham Fest μερικά χρόνια πριν. Ήταν μέσα σε κίτρινες fiberglass σωλήνες και τις διαφήμιζα με κέρδος 18 dbr!!!
Θα μου επιτρέψετε εδώ να κάνω μια παρένθεση και να σας εξηγήσω το τι σημαίνει το ( r ) στο dbr.
Ο κάθε κατασκευαστής σήμερα έχει φτάσει να συγκρίνει τα μούσμουλα με τα τρόλεϊ επειδή και τα δύο είναι κίτρινα και μ’ αυτό τον τρόπο να ανεβάζει τα θεωρητικά και υποτιθέμενα db της κεραίας του. Το κέρδος μια κεραίας είναι πάντα σε σύγκριση με το κέρδος κάποιας άλλης.
Ποια είναι τώρα αυτή η άλλη? Είναι ένα ισοτροπικό δίπολο? Είναι ένα πραγματικό δίπολο? Το απόλυτο μηδέν? Τι είναι τέλος πάντων???
Έτσι λοιπόν και εγώ έδωσα αυτό το κέρδος στην κεραία μου συγκρίνοντάς της με ένα rubber duck!!! Το ραμπεράκι που λέμε? Άντε μπράβο!
Βάση θεωρίας λοιπόν, η αύξηση 6db είναι μια μονάδα αύξηση στη λήψη και αφού η κεραία μου ήταν 3 μονάδες καλύτερη στην λήψη από ένα ραμπεράκι αυτόματα γινόταν 18dbr!
Γιατί δηλαδή ο κάθε «επώνυμος» κατασκευαστής, είναι καλύτερος από εμένα?
Αν μη τι άλλο εγώ δεν είμαι ψεύτης!
Κλείνω την παρένθεση αλλά όχι το θέμα. I’LL BE BACK! (αυτό είναι απειλή!)
Όπως μπορείτε να δείτε στην φωτογραφία η κεραία μοιάζει πολύ με την γνωστή και μη εξαιρετέα κεραία τύπου J.
Οι ποιο προσεκτικοί θα δουν μια Zeppelin με 2 λ/2 σε φάση και μ’ ένα λ/4 σύστημα προσαρμογής ( matching stub) βραχυκυκλωμένο στην μια άκρη του. Σε κάποιο σημείο κοντά στο βραχυκύκλωμα η αντίσταση είναι 50Ωμ και μπορούμε εκεί να συνδέσουμε την κάθοδό μας.
Ανάλογα το υλικό κατασκευής είναι και ο συντελεστής απωλειών τον οποίο πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας. Επίσης θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν το γεγονός ότι αν διαλέξουμε να βάλουμε την κεραία μέσα σε σωλήνα είτα από PVC ή fiberglass ή όποιο άλλο υλικό θα χρειαστεί να μειώσουμε τις διαστάσεις της.
Αν χρησιμοποιήσετε σύρμα, μπρουντζοκόλληση, χαλκοσωλήνα ή κάτι συναφές, ο συντελεστής επιβράδυνσης είναι 0,97.
Αν χρησιμοποιήσετε καλώδιο ανοικτή γραμμή 300Ωμ (αυτό το αχνό ροζ) ο συντελεστής είναι 0,82. Αυτό χρησιμοποιούσα κι εγώ!
Αν το καλώδιο είναι ανοικτή γραμμή 450Ωμ μαύρη ο συντελεστής είναι 0,90.
Για συχνότητες VHF και UHF η απόσταση ανάμεσα στα 2 λ/2 στοιχεία μπορεί να είναι 1cm και στον αντίποδα, κατά κάποιον τρόπο, στα 20Μέτρα μπορεί να είναι γύρω στα 5cm.
Είναι πάρα πολύ εύκολη κεραία στην κατασκευή και στον πειραματισμό.
Για να σας δώσω μια ιδέα και προτού αρχίσετε να ζητάτε ανοικτές γραμμές ή άλλα εξωτικά υλικά, πάρτε ένα κομμάτι σύρμα ηλεκτρολογικό μήκους 3 μέτρων. Μετρήστε μισό μέτρο από την μια πλευρά και τσακίστε το γύρο από ένα τρυπάνι 10χιλιοστών. Έχετε έτσι μια μεγάλη Τζέυ κεραία. Βρείτε το λ/4 και κόψτε το ελεύθερο μικρό κομμάτι ενώ κάντε μια μολυβιά στο απέναντι μεγάλο. Υπολογίστε και το λ/2 τώρα. Τσακίστε και το μεγάλο μήκος του σύρματος και μετρήστε και σε αυτό πάλι λ/2 αφαιρώντας το περίσσευμα. Το διάκενο από το τελείωμα του λ/2 με την αρχή του λ/4 θα πρέπει να είναι γύρω στο 1 εκατοστό. Πειραματιστείτε με διάφορες λήψεις της καθόδου. Το κατάλληλο σημείο είναι συνήθως κάπου μεταξύ1% και 2% του μήκους κύματος. Αφού κατασκευάζουμε την κεραία για τα 2Μέτρα το σημείο αυτό θα είμαι κάπου στα 4 εκατοστά χωρίς να είναι απόλυτο. Πειραματιστείτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου