Οι κεραίες Ground Plane είναι μία παραλλαγή της κατακόρυφης ασύμμετρης κεραίας
MARCONI . Για να δουλέψουν χρειάζονται τεχνητό έδαφος ή «αντίβαρο» όπως συνηθίζουμε να λέμε. Αυτό γίνεται με την προσθήκη στην βάση τους μεγάλου αριθμού RADIALS, θεωρητικά ένα ανά τρείς μοίρες. Αλλά στην πράξη και σε απλές κατασκευές συνήθως αρκούν τεσσάρα RADIALS μήκους λ/4. Το ακριβές μήκος τους υπολογίζεται σε λ/3.9.
Το ακτινοβολούν κατακόρυφο στοιχείο είναι μήκους επίσης λ/4. Οι κεραίες αυτές έχουν πολύ μικρή γωνία ακτινοβολίας και γι’ αυτό έχουν άριστα αποτελέσματα σε επικοινωνίες μακρινών αποστάσεων, DX.
Όμως άς μη γελιόμαστε από την λεπτή σιλουέτα τους. Για να λειτουργήσουν σωστά πρέπει να τοποθετηθούν σε ανοιχτό χώρο.
Όταν τά RADIALS σχηματίζουν ορθή γωνία με το κατακόρυφο στοιχείο, είναι δηλαδή οριζόντια, η σύνθετη αντίσταση της κεραίας είναι 30-32 Ω.
Όταν η γωνία τους γίνει 45ο, τότε η σύνθετη αντίσταση αυξάνεται περίπου στα
50-55Ω. Οι κεραίες αυτές τροφοδοτούνται συνήθως μέσω ομοαξονικού καλωδίου 50Ω. Η ψίχα του καλωδίου συνδέεται στο κατακόρυφο στοιχείο και η θωράκιση στο σημείο πού ενώνονται τά RADIALS.
Όμως οι θεωρίες τέλος. Περισσότερη εμβάθυνση στο θεωρητικό, στο πρακτικό, αλλά και στο ιστορικό μέρος των κάθετων κεραιών ελπίζω ότι θα μας κάνει σε μελλοντικό άρθρο του, ο ειδικός του 5-9 Report/Ραδιοεπαφή επί των κεραιών SV1GK Ντίνος, στη σελίδα του «Περί… Κεραιών».
Σκοπός μου σ’αυτό το μικρό άρθρο, είναι να δώσω με λίγα λόγια, την κατασκευή μιας κάθετης κεραίας με πηνίο στο κέντρο, πού δουλεύει θαυμάσια στην μπάντα των 40 m. Πρόκειται για μια απλή κατασκευή πού μπορεί να ολοκληρωθεί κατά την διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου.
Τά υλικά πού χρησιμοποιούνται είναι πάμφθηνα και βρίσκονται ευκολότατα.
Η απόδοση της δε, αντέχει σε σύγκριση με οποιαδήποτε πανάκριβη αγοραστή γυαλιστερή κατασκευή.
Φτιάξτε τη. Οπωσδήποτε θα περάσετε όμορφα και θα χαρείτε τά QSO πού θα σας χαρίσει! Όμως πρώτα απ’ όλα:
Πολύ γνωστές σε όλους μας κάθετες κεραίες με φορτίο στο κέντρο είναι αυτές πού χρησιμοποιούμε σχεδόν όλοι στα αυτοκίνητά μας για τά V/U μηχανήματα.
Η ίδια ακριβώς τεχνική θα χρησιμοποιηθεί στην κεραία πού περιγράφω παρά κάτω.
Αγοράστε με λίγα ευρώ από την μάντρα της περιοχής σας, μια σωλήνα αποχέτευσης, (από αυτές τις γκρί για να μη φαίνεται κιόλας), PVC μήκους 6 μέτρων και διαμέτρου 1 ½ της ίντσας ή 3.81 cm.
Στερεώστε λοιπόν στο ένα άκρο της σωλήνας, (πού θα είναι και η κορυφή της κεραίας), με μία λαμαρινόβιδα ένα κομμάτι καλώδιο ηλεκτρολογικό, Νο 12, 2,5mm και μήκους 2,3 μέτρων.
Τώρα ακριβώς μετά φτιάξτε το κεντρικό πηνίο του φορτίου.
Τυλίξτε πάνω στην σωλήνα PVC, 20 σπείρες την μία κολλητά στην άλλη από το ίδιο καλώδιο και ενώστε την μία άκρη του πηνίου με το καλώδιο πού προηγουμένως είχατε τοποθετήσει από την κορυφή του σωλήνα.
Στη συνέχεια στην ελεύθερη δεύτερη άκρη του πηνίου ενώστε από το ίδιο είδος καλωδίου ένα κομμάτι μήκους αυτή τη φορά, 2.5 μέτρων και στερεώστε την ελεύθερη άκρη του στο κάτω μέρους του σωλήνα όπου θα είναι και η βάση της κεραίας.
Εκεί θα ενωθεί το πηνίο βάσεως. Θα φτιαχτεί και αυτό από ίδιο διομισάρι καλώδιο.
Τυλίξτε λοιπόν στη βάση του σωλήνα έξη σπείρες, αλλά σε αραιό τύλιγμα αυτή την φορά. Αφήστε περίπου τρία χιλιοστά από σπείρα σε σπείρα.
Όμως κάθε δεύτερη σπείρα θα βγάλετε δύο εκατοστά από το μονωτικό του καλωδίου και σε κείνο το σημείο θα το λυγίσετε ώστε να φτιάξετε με το γυμνό καλώδιο μία προεξοχή. Θα φτιάξετε δηλαδή σπείρα ανά σπείρα συνολικά τρείς προεξοχές γυμνού καλωδίου στο πηνίο βάσεως.
Στην κάτω ελεύθερη άκρη του πηνίου βάσεως θα συνδέσετε την ψίχα από το ομοαξονικό καλώδιο τροφοδοσίας.
Σε εκείνο ακριβώς το σημείο θα συνδέσετε και μία προέκταση της ψίχας του ομοαξονικού μήκους 10 cm,, πού στην άκρη της θα στερεώσετε ένα κροκοδειλάκι το οποίο θα «δαγκώνει» στις προεξοχές του καλωδίου βάσεως ώστε να ρυθμίσετε το SWR της κεραίας στην μπάντα των 40 μέτρων.
Για να ολοκληρωθεί η κατασκευή πρέπει να φτιάξουμε και τά ράντιαλς.
Κόψτε λοιπόν τέσσερα κομμάτια από το ίδιο πάντα καλώδιο, μήκους το καθ’ ένα 10.2 μέτρων και συνδέστετα όλα μαζί με μια χοντρή βίδα περί τά 10 εκατοστά μακριά από τό πηνίο βάσεως. Επάνω σ’ αυτή την χοντρή βίδα πού ενώνει τά τέσσερα ράντιαλς θα συνδέσουμε σφιχτά τήν θωράκιση του ομοαξονικού καλωδίου τροφοδοσίας. Τά ράντιαλς πρέπει να απλωθούν κάτω από την κεραία ακτινωτά και ανά 90ο το καθ’ ένα.
Εδώ ολοκληρώθηκε η κατασκευή της κεραίας. Μη μού πείτε ότι σας δυσκόλεψα…
Εάν υπάρχει απορία πιθανότατα το σχέδιο θα σας την λύσει. Για οτιδήποτε επί πλέον θα χαρώ να σας το διευκρινίσω μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Τέλος η κεραία πρέπει να στηριχθεί σε ύψος ενός μέτρου, από την ταράτσα ή από το έδαφος. Εάν την στηρίξετε σε μεταλλικό ιστό προσέξτε το πάνω μέρος του ιστού αυτού να μην ξεπερνά σε ύψος το σημείο σύνδεσης των ράντιαλς.
Η απλή αυτή κεραία θα σας χαρίσει καλά σήματα σε όλη την Ευρώπη και σίγουρα θα αρπάξετε και κανένα καλό NEW ONE DX.
Μείνετε συντονισμένοι στο 5-9 Report/Ραδιοεπαφή.
Τον επόμενο μήνα θα σας πώ, πώς αυτή την απλή κεραία για την μπάντα τών
40 Μέτρων θα την επεκτείνεται και στην μπάντα των 80 Μέτρων !
Kαλησπέρα, αυτος ο σχεδιασμός λειτουργεί και για εκπομπή στην περιοχή των μεσαίων κυμάτων? Ειναι εύκολο να συνοδευτούν οι πολύ καλές οδηγίες που δίνεις εδώ με φωτογραφίες? Ποσα watt μπορει να αντέξει η κεραία που περιγράφεις εδώ? Ευχαριστώ πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφή