Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Η ιστορία του Guglielmo Marconi


Ο Guglielmo Marconi έστειλε το πρώτο ασύρματο μήνυμα πριν από 100 και πλέον έτη. Αυτή η στιγμή μας εμπνέει ακόμα και σήμερα, επειδή πιστοποιεί ότι η ο άνθρωπος αξιοποιώντας κατάλληλα την τεχνολογία μπορεί να  κάνει καταπληκτικά πράγματα.




1874   Γέννηση του Guglielmo Marconi Ο Guglielmo Marconi γεννήθηκε στη Μπολόνια της Ιταλίας στις 25 Απριλίου του 1874 δεύτερος γιος ενός πλούσιου Ιταλού γαιοκτήμονα και μιας Ιρλανδής μητέρας.




1894-96   Ο πρώτος Πομπός – Πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας Ένα χρόνο πριν από την πρώτη μετάδοσή του, ο Marconi, σε ηλικία 20 ετών, ξεκίνησε τη μελέτη των εργασιών του Heinrich Hertz (1857-1894). Ο Marconi άρχισε τα πειράματά του με εφαρμογή των ερτζιανών κυμάτων στη μετάδοση και τη λήψη των σημάτων από απόσταση, χωρίς καλώδια, προς τα τέλη του 1894 στη βίλα Griffone at Pontecchio στη Μπολόνια της  Ιταλίας που ήταν και το πατρικό του σπίτι. Βελτίωσε σημαντικά την απόδοση των συσκευών του Hertz . Η απόσταση για τη μετάδοση και την λήψη των σημάτων αυξήθηκε σταδιακά, μεταξύ δύο δωματίων, περισσότερο από το μήκος ενός διαδρόμου του σπιτιού, και έπειτα στους εξωτερικούς χώρους.
Στις αρχές του καλοκαιριού του 1895, πέτυχε εκπομπή σημάτων σε απόσταση περίπου 2 χλμ. Παρόλο που ενδιάμεσα στα σημεία λήψης και εκπομπής μεσολαβούσε ένας λόφος. Η επιτυχία υποδείχθηκε άμεσα με τον κυματισμό ενός μαντηλιού αλλά ήταν τόσο μεγάλη η ικανοποίηση του και για να το γιορτάσει πυροβόλησε στον αέρα με ένα όπλο.




Το Πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας
Τον Ιανουάριο του 1896 ο νεαρός Marconi δημιούργησε μία εφεύρεση ώστε να πάρει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και για το λόγο αυτό το Φεβρουάριο ταξίδεψε στη Μεγάλη Βρετανία. Κάτω από την καθοδήγηση του ξαδέλφου του Henry Jameson Davis, κατέγραψε και οριοθέτησε την τελική προδιαγραφή του για το παγκόσμιο πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα σύστημα της τηλεγραφίας που χρησιμοποιούσε τα ερτζιανά κύματα. Έτσι στις 2 Ιουνίου του 1896 απέκτησε το υπ΄ αριθμόν 12039 Βρετανικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας
Τον Ιούλιο του ίδιου έτους πραγματοποίησε επίδειξη της εφεύρεσής του στο Ταχυδρομείο. Αυτή η ιστορική επίδειξη έγινε στην περιοχή  Three Mile Hill του Salisbury Plain στις 2 Σεπτεμβρίου, με καλεσμένους αξιωματούχους από Γενικό Ταχυδρομείο τον Στρατό και το πολεμικό ναυτικό. Πολλές ακόμα εφευρέσεις ακολούθησαν το 1879. Ο Marconi επέστρεψε στο Salisbury Plain και ξεπέρασε την απόσταση των 7 μιλίων (11.2 χλμ.). Επίσης κατάφερε να επικοινωνήσει κατά μήκος του Bristol Channel. Αυτές οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν με κακές καιρικές συνθήκες με αποτέλεσμα οι πρώτες επαφές να αποτύχουν. Την τέταρτη όμως ημέρα των δοκιμών με την κεραία σε 300 πόδια (92m) και τη χρησιμοποίηση ενός spark coil 20 ιντσών (0.5m), ένα νέο ρεκόρ των 8.7 μιλίων (14μ.) επετεύχθη. Ένα από τα μηνύματα με κώδικα Morse που εστάλη ήταν η φράση  ‘let it be so' (άστο έτσι). Στο νησί του Wight στις δυτικές ακτές της Αγγλίας, ο  Marconi  πραγματοποίησε πολλά πειράματα. Το 1897 σήκωσε μία κεραία και εγκατέστησε τον εξοπλισμό του στο ξενοδοχείο Royal Needlesκ και κατάφερε αρχικά να επικοινωνήσει με δύο ferry boats και μετά με σταθμό που ήταν εγκατεστημένος
στο κέντρο του νησιού στο Madeira House στην περιοχή Bournemouth.


Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας
Νο 12039
Γράμμα του Marconi στον πατέρα του
τον Μάρτιο του 1896

 




1897 Ίδρυση για πρώτη φορά παγκοσμίως εταιρείας Ασύρματης Τηλεγραφίας     (Wireless Telegraph & Signal Company)Το 1897 ο Marconi κατοχύρωσε την εταιρεία του με την ονομασία `Wireless Telegraph and Signal Company`. Premises were needed for the new organisation. Ο Marconi αποφάσισε να την εγκαταστήσει σε τοποθεσία που να είναι κοντά στο Λονδίνο αλλά και εύκολα προσβάσιμη με τρένο. Το Chelmsford ήταν η ιδανική τοποθεσία. Το Δεκέμβριο του 1898, το πρώτο εργοστάσιο ασυρμάτων έγινε γεγονός
χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις ενός παλιού εργοστασίου επεξεργασίας μεταξιού στη Hall Street. Το κτίριο αυτό υπάρχει ακόμα και σήμερα.
Η εταιρεία Wireless Telegraph and Signal Company άλλαξε ονομασία πολλές φορές σε:
·        1900 Marconi's Wireless Telegraph Company
·        1963 Marconi Company Limited
·        1987 GEC-Marconi Limited
·        1998 Marconi Electronic Systems Limited
·        1999 Marconi plc
Η εταιρεία Marconi’s Wireless Telegraph Company εξαγοράστηκε το 1946 από την εταιρεία English Electric. Το 1968 η εταιρεία English Electric συγχωνεύτηκε με την εταιρεία General Electric Company (GEC). Το 1999 η εταιρεία GEC μετονομάτηκε σε Marconi plc.




1899-1912 Σώζοντας ζωές Η πρώτη φροντίδα του Marconi ήταν να μπορέσει να αναπτύξει επικοινωνίες μεταξύ αυτών που μετακινούνταν μέσω θάλασσας. Η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ασύρματη επικοινωνία για να σωθούν ζωές ήταν το 1899 όταν ένα ασύρματο μήνυμα ελήφθη από το φαρόπλοιο East Goodwin – που είχε εφοδιαστεί με ασύρματες συσκευές Marconi. Εκπέμφθηκε από το φορτηγό πλοίο R.F. Matthews, και αφορούσε αίτημα για παροχή βοήθειας σε σωστική λέμβο.
Τον Ιανουάριο του 1909, πάνω από 1,700 άνθρωποι διασώθηκαν στη θάλασσα όταν το πλοίο S.S. Republic  συγκρούστηκε με το Ιταλικό φορτηγό, το Florida σε συνθήκες πυκνής ομίχλης κοντά στις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων πολιτειών. Για δύο ημέρες ο Jack Binns, που ήταν ο ασυρματιστής του πλοίου Republic, σε συνθήκες απόλυτου ψύχους έκπεμψε περισσότερα από 200 σήματα για να υποβοηθήσει το έργο των σωστικών συνεργείων. Οι ευχαριστίες των διασωθέντων για τον ασυρματιστή ήταν τεράστιες. Ο ασυρματιστής Jack Binns βραβεύτηκε για τις υπηρεσίες του με ειδικό μετάλλιο, αλλά και με χρυσό ρολόι που απένειμε ο ίδιος ο Marconi ως βράβευση.
Όταν ο Τιτανικός συγκρούστηκε με παγόβουνο στις 14/15 Απριλίου 1912, οι ζωές που χάθηκαν ήταν τραγικά πολλές, αλλά οι επιζώντες χρωστούν τη ζωή τους στις επίμονες κλήσεις του ασυρματιστή του πλοίου που έγιναν χάριν του ασυρμάτου Μarconi που ήταν εγκατεστημένος στο πλοίο. Ο Herbert Samuel, τότε Υπουργός Ταχυδρομείων ανέφερε ότι, ‘Όλοι όσοι σώθηκαν από το ναυάγιο του Τιτανικού, σώθηκαν από έναν άνθρωπο, τον κο Marconi και …. Την καταπληκτική εφεύρεσή του.'




1900 Η διάσημη ευρεσιτεχνία ‘7777’   Η διάσημη ευρεσιτεχνία ‘7777’ επιδόθηκε στις 26 Απριλίου του 1900, και αφορούσε ένα σύστημα συντονισμού κεραιών σε διαφορετικά μήκη ώστε να επιτυγχάνεται η πολλαπλή επιλογή συχνοτήτων. Οπότε οι σταθμοί πλέον είχαν τη δυνατότητα συντονισμού σε συγκεκριμένη συχνότητα.
Κατά τη διάρκεια του 1900 επίσης είδε να αλλάζει το όνομα της εταιρείας σε Marconi's Wireless Telegraph Company.
Τέλος η εταιρεία The Marconi International Marine Communication Company Ltd. Ιδρύθηκε στις 25 Απριλίου για να αναλάβει τις ναυτιλιακές εργασίες της επιχείρησης.




1901 Η πρώτη Υπερατλαντική εκπομπή Το 1901 ο Marconi κατάφερε να επικοινωνήσει σε απόσταση 198 μιλίων μεταξύ των περιοχών Isle of Wight και Lizard στο  Cornwall. Αυτή ήταν η προκαταρτική δοκιμαστική εκπομπή για τη μαραθώνια προσπάθειά του για υπερατλαντική επικοινωνία. Ήταν ένα τεράστιο ρίσκο (στοίχημα) τόσο για την επιστημονική, όσο και για την επιχειρηματική καταξίωση του ίδιου του Marconi αλλά και της νεοϊδρυθείσας εταιρείας του. Για το συγκεκριμένο πείραμα επιλέχθηκε η περιοχή  Poldhu στη Cornwall ως σημείο εκπομπής του βρετανικού σταθμού και το Cape Cod ως η τοποθεσία για τον Αμερικάνικο σταθμό.
Στις 12 Δεκεμβρίου μία ανεμοθύελλα, δυσκόλεψαν τον Marconi και τους βοηθούς του να σηκώσουν την κεραία τους με τον αετό αλλά στις 12.30, 1.10 και  2.20, κατάφερε να καταγράψει τις τρείς τελείες του γράμματος ‘Σ’ που εκπεμπόταν από την άλλη πλευρά του ατλαντικού.Η εποχή των επικοινωνιών μεγάλης απόστασης είχε ξεκινήσει.
1920-22 Πρώτη ασύρματη (ραδιοφωνική) εκπομπή για το κοινό  (BBC Formed) Μία ακόμα σημαντική εφαρμογή που πραγματοποιήθηκε με την τεχνολογία της ασύρματης επικοινωνίας ήταν η γέννηση της ραδιοφωνίας. Στις 15 Ιουνίου του 1920, η πρώτη βρετανική ραδιοφωνική εκπομπή έλαβε χώρα. Ένα τραγούδι διάσημου τότε καλλιτέχνη εκπέμφθηκε, χρησιμοποιώντας έναν πομπό ραδιοτηλεφωνίας Marconi 15 kW από την περιοχή Chelmsford. Η εκπομπή αυτή, ακούστηκε από πολλές χώρες.
Στα 1921, η εταιρεία εκλήθη, να εκπέμψει το πρώτο κανονικό πρόγραμμα ψυχαγωγίας κοινού, από έναν σταθμό χαμηλής ισχύς τοποθετημένο κοντά στο Chelmsford και αργότερα από τον πρώτο ραδιοφωνικό σταθμό στην έδρα της Marconi .
Από τότε πολλές μη εξουσιοδοτημένες (πειρατικές) εκπομπές καταγράφονταν, οπότε για να νοικοκυρευτούν τα πράγματα ιδρύθηκε το πρώτο ραδιοφωνικό συμβούλιο, εποπτικός οργανισμός, όπου απο 1922 ενέκρινε τις άδειες των ραδιοφωνικών σταθμών και ονομάστηκε British Broadcasting Company, όπου αργότερα έγινε η γνωστή σε όλους μας British Broadcasting Corporation (BBC).
Ο Marconi δεν ενδιαφερόταν αρχικά για την τηλεόραση. Τελικά όμως η εταιρεία του στην Αγγλία, ασχολήθηκε σοβαρά με το γεγονός και το 1934 συγχωνεύτηκε με την εταιρεία EMI Ltd σε μία νέα εταιρεία με την ονομασία The Marconi-EMI Television Co. Ltd. Που ήταν και υπεύθυνη πλέον για όλους τους τύπους των εκπομπών. Το σύστημα τηλεόρασης που δημιούργησε η εταιρεία The Marconi-EMI υιοθετήθηκε το 1936 από το BBC για τις τηλεοπτικές του υπηρεσίες – τις πρώτες παγκοσμίως.




1932 Πρώτο τηλεφωνικό μικροκυματικό link O Marconi επιστρέφοντας στη μελέτη των short wavelengths το 1932, προσωπικά επέβλεψε την εγκατάσταση του πρώτου μικροκυματικού τηλεφωνικού link  στο Βατικανό σε σύνδεση με την εξοχική κατοικία του Πάππα, στο Castel Gandolfo.
1937 Ο θάνατος του Marconi & η γέννηση του Βρετανικού Radar εναέριου ελέγχου.
Ο Marconi μετακόμησε στη Ρώμη το 935, αποφασισμένος να μην ξαναφύγει ποτέ από την Ιταλία. Πέθανε τις πρωινές ώρες της 20ης Ιουλίου του 1937 σε ηλά να στείλουν το μήνυμα ότι όλα ήταν βουβά, όπως την πριν Marconi εποχή.
Ο Marconi είχε εξομοιώσει την αρχή της τυφλής πλοήγησης στις αρχές του 1930 και το 1935 ο Sir Robert Watson-Watt ξεκίνησε πειράματα σε radar στις ακτές του Suffolk. Το 1937 η εταιρεία πήρε εντολές από την κυβέρνηση για δημιουργία εκπομπών τύπου CH (Chain Home) οπότε δημιουργήθηκε και το πρώτο δίκτυο radar εναέριου ελέγχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου